W stronę morza – Ureki

To podniecenie, gdy w połowie wycieczki do Gruzji wiemy już, że czas jechać w stronę morza. Batumi, ech Batumi. Subtropikalny klimat regionu Adżarii. Wizja plaży i drinków z palemką. Czysty, niczym niezakłócony relaks. Tajemnicze Morze Czarne fenomenalnie opisane w książce Dzieje Morza Czarnego autorstwa Charlesa Kinga, którą zdecydowanie polecam. Morze Czarne, czyli ponure i zdradzieckie Droga…

Czytaj dalej

Podsumowanie sezonu 2016

Już po wszystkim. Oficjalnie można powiedzieć, że sezon letni w Gruzji dobiegł końca. Jeszcze przyjemne, jesienne dni i kolorowe liście na ulicach Tbilisi ustępują deszczom, mgle i pierwszym zimowym chłodom. Ostatnie dni października w stolicy i we wschodniej części Gruzji przypominały już pogodę, której zwykle doświadcza się tutaj w grudniu. Temperatura oscyluje w granicach 6–8°C,…

Czytaj dalej
Udabno droga do Dawid Garedza Gruzja Kachetia Kaukaz Polska restauracja Oasis Club

Oasis Club Udabno

Oasis Club to polska restauracja na gruzińskim stepie w miejscowości Udabno na skraju Gruzji i Azerbejdżanu. Przez wiele lat było to jedyne miejsce na trasie do słynnego zespołu klasztornego Dawit Garedża z VI wieku, w którym można było zatrzymać się na kawę, piwo lub po prostu skorzystać z toalety. Dzięki naszym rodakom Udabno zyskało ogromną…

Czytaj dalej
Z kim warto przyjechac do Gruzji

Z kim warto przyjechać do Gruzji?

Zawsze opowiadam o tym, dlaczego warto przyjechać do Gruzji i dlaczego warto tu żyć. Poświęciłem już tym tematom sporo uwagi w artykułach i w filmach, a dzisiaj chciałbym jeszcze raz przypomnieć (i szczegółowo rozpisać), z kim warto przyjechać do Gruzji. Odpowiedź jest prosta. Do Gruzji warto przyjechać z małą lokalną firmą, bo tylko mała lokalna…

Czytaj dalej
Nodari Wine wino Gruzja Kaukaz kuchnia Gruzinska marani wine tour w Gruzji

Gruzińskie wino z ukraińską duszą – wywiad i degustacja w Tbilisi

Gruzja obok gościnności słynie również z produkcji wspaniałego wina. Niedawno odwiedziłem niewielkie Marani w Tbilisi, piwniczkę z winem, która produkuje ten trunek według starej unikatowej kachetyńskej receptury. Wino przygotowywane jest w rodzinnej firmie. Liczba butelek produkowanych w tym miejscu jest ograniczona do powierzchni plantacji. Winogrona uprawiane są w Kachetii, w obszarze mikrozony Akhasheni, która uważana jest za jak…

Czytaj dalej