Adzika przepis na paste z czerwonej papryki

Adżika. Przepis na gruzińską pastę z papryki

Adżika to popularna na całym Kaukazie pikantna pasta paprykowa, którą można zrobić w dwóch wersjach – czerwonej lub zielonej. Zazwyczaj przygotowuje się ją w większej ilości, tak żeby wystarczyła na całą zimę. W Gruzji popularne jest posiadanie marani, czyli piwniczki, w której robi się i przechowuje wino. Razem z nim można też przechowywać słoiki z…

Czytaj dalej
Tbilisi – kompletny przewodnik. Co zobaczyć w stolicy Gruzji?

Tbilisi – kompletny przewodnik. Co zobaczyć w stolicy Gruzji?

Tbilisi to miasto magiczne. Tylko takie spostrzeżenie nasuwa się wobec zlepku feerycznych wrażeń, których nie sposób doświadczyć nigdzie indziej i z niczym porównać. Na z pozoru banalne pytanie o to, co zobaczyć w Tbilisi odpowiedź jest zatem tylko jedna: przyjedź i przekonaj się sam, bo tego nie da się opisać. A jednak spróbować trzeba. Oto…

Czytaj dalej
Gruzja – informacje praktyczne. Dokumenty, szczepienia, bezpieczeństwo, transport, ceny

Gruzja – informacje praktyczne. Dokumenty, szczepienia, bezpieczeństwo, transport, ceny

Gruzja – informacje praktyczne. Dokumenty, szczepienia, zdrowie, wwóz leków, bezpieczeństwo, transport, ceny, pogoda, język, waluta i płatności, elektryczność, religia, jedzenie, strefa czasowa, przepisy prawne i celne, wycieczka z dzieckiem, lokalne obyczaje, hotele, jakie ubrania i akcesoria zabrać. Oto kompletny praktyczny poradnik o Gruzji, w którym znajdziecie wszystko, co o czym warto wiedzieć przed podróżą do…

Czytaj dalej
Przepis na mcwadi gruzińskie szaszłyki

Przepis na mcwadi, czyli gruzińskie szaszłyki

Mcwadi, czyli gruzińskie szaszłyki są nieodłącznym elementem kulinarnej tradycji i kultury Gruzji. Po obu stronach pasma górskiego Wysokiego Kaukazu szaszłyki są podstawą lokalnej kuchni i w każdym z krajów i narodów mieszkańcy twierdzą, że w grillowaniu mięsa są najlepsi! Robienie szaszłyków to tradycyjnie domena mężczyzn. Receptura przechodzi z pokolenia na pokolenie! W mojej gruzińskiej rodzinie…

Czytaj dalej
Baklazany z orzechami badridzani nigwziani

Badridżani nigwzit – gruziński przepis na bakłażany z orzechami

Badridżani nigwzit, czyli bakłażany z orzechami, są jedną z najpopularniejszych przekąsek w Gruzji, które zdobią stoły podczas spotkań rodzinnych, a także wspaniałych biesiad z uczestnikami naszych wycieczek. Bakłażan to po gruzińsku „badridżani”, orzechy to „kakali”, a łuskane orzechy włoskie to „nigozi”. Stąd właśnie bierze się nazwa naszego dania. Kuchnia gruzińska bogata jest w wiele przepisów…

Czytaj dalej