przepis kababi gruzinski kebab

Kababi – przepis na gruziński kebab

Kebab to kolejne danie, które zawojowało pół świata. Pod różnymi nazwami znajdziecie je na Bliskim Wschodzie, na Kaukazie, w Turcji, na Bałkanach. W Polsce oczywiście też! Nasze gruzińskie kababi nie przypomina jednak tego tureckiego klasycznego kebaba z surówką i ostrym sosem, którego smak znacie z popularnych ulicznych fast-foodów. Kababi robi się z mięsa wołowego i…

Czytaj dalej
Pomniki Tbilisi Gruzja zakleta w rzezbach

Pomniki Tbilisi – Gruzja zaklęta w rzeźbach

Spacer szlakiem pomników w Tbilisi to świetny pomysł, by poznać bliżej postaci ważne dla gruzińskiej historii i kultury. A jest ich niemało! Zazwyczaj mijamy je w pośpiechu. Rzadko zastanawiamy się, kogo i dlaczego upamiętają. Ale pomniki to genialna rzecz! Po pierwsze, nie pozwalają zapomnieć, co dla danego miejsca i jego mieszkańców jest istotne. Po drugie,…

Czytaj dalej
Przepis na kubdari gruzinskie chaczapuri z miesem

Kubdari – przepis na gruzińskie chaczapuri z mięsem

Kubdari nazywane również swanuri chaczapuri pochodzi z położonego w Wysokim Kaukazie regionu Swanetii. Jak zapewne pamiętacie chaczapuri to placek z serem, ale w tym niedostępnym, leżącym w górach regionie podaje się go z mięsem, ale nie tylko. Inne warianty to ser z dodatkiem np. rozmiękczonego prosa lub lokalnej samosiejki, zwanej w Gruzji plani albo kanapi…

Czytaj dalej
Gruzinska zupa charczo – prosty domowy przepis

Gruzińska zupa charczo – prosty domowy przepis

Charczo to sycąca gruzińska zupa z mięsa wołowego lub kurczaka, orzechów włoskich i doskonałych gruzińskich przypraw, które są chlubą narodową. Gęsta, ostra w smaku i niezwykle aromatyczna jest doskonałym, rozgrzewającym daniem szczególnie w zimie. Zupa wywodzi się z regionu Megrelii (Samegrelo) i jak większość potraw kaukaskich jest mieszanką wielu kulinarnych wpływów. Typowe gruzińskie dania rzadko…

Czytaj dalej
Przepis na gruzinskie szkmeruli kurczaka w sosie czosnkowym

Przepis na gruzińskie szkmeruli – kurczaka w sosie czosnkowym

Szkmeruli, nazywane również błędnie czkmeruli, to kurczak w sosie czosnkowym. Potrawa wywodzi się z wioski Szkmeri, w regionie Raczy, określanego także gruzińską Szwajcarią, w którym zgodnie z gruzińskimi opowieściami życie toczy się bez pośpiechu, wręcz leniwie. Jedna z anegdot, związanych z tutejszym tempem życia, głosi, że był raz sobie myśliwy, który wybrał się na polowanie.…

Czytaj dalej