gruzinskie lobio przepis na zupe krem z fasoli

Gruzińskie lobio – przepis na zupę krem z czerwonej fasoli

Lobio, to po gruzińsku fasola i to właśnie ta pochodząca z Ameryki Południowej roślina jest podstawą kilku świetnych potraw kuchni gruzińskiej. Znajdziecie ją w lobiani chaczapuri, które jest specjalnością regionu Raczy, w kilku sałatkach podawanych na zimno, a przede wszystkim w formie świetnej i pożywnej zupy. Lobio z czerwonej fasoli to kolejne danie, którego koniecznie…

Czytaj dalej
Przepisy kuchni gruzinskiej slodycze

Przepis na gozinaki. Jak zrobić gruzińskie świąteczne łakocie?

Gozinaki (gruz. გოზინაყი), to obowiązkowe słodycze na święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok. Niektórzy twierdzą, że przysmak ten jest znany w Gruzji od starożytności i ma ogromne znaczenie symboliczne. Chrupiące orzechowo-miodowe łakocie to recepta na zdrowie, radość, szczęście i powodzenie. Czego więcej można chcieć na początku nowego roku? Składniki na gozinaki dostaniecie w Polsce bez…

Czytaj dalej
Czurczchela – przepis na najpopularniejsze gruzinskie słodycze

Czurczchela – przepis na najpopularniejsze gruzińskie słodycze

Czurczchela (gruz. ჩურჩხელა), czyli słodki sopel z zagęszczonego soku winogronowego, mąki i orzechów włoskich to najbardziej znane gruzińskie słodycze, popularne nie tylko w Gruzji, ale na całym Kaukazie Południowym i w okolicach, czyli w Armenii, Azerbejdżanie, Iranie i Turcji. Z okazji świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku przygotowaliśmy te tradycyjne rarytasy w naszym domu. Wy…

Czytaj dalej
Ostri - przepis na gruziński gulasz z wołowiny

Ostri – przepis na gruziński gulasz z wołowiny

Ostri, czyli ostry gulasz wołowy to kolejne danie kuchni gruzińskiej, którego musicie spróbować. A jeśli macie pod ręką kilka łatwo dostępnych składników, to możecie w szybki i prosty sposób przyrządzić tę potrawę w domu. Rodzinny przepis mojej żony Sophy sprawi, że poczujecie się, jakbyście byli w Gruzji razem z nami! Ostri – ostry i sycący…

Czytaj dalej
Pchali – prosty przepis na gruzińską przystawkę z warzyw i orzechów

Pchali – prosty przepis na gruzińską przystawkę z warzyw i orzechów

Pchali to kolorowa, pyszna wege przystawka, nieodłącznie związana z kuchnią Gruzji. Tradycyjny gruziński przysmak zrobicie w mig we własnej kuchni – skorzystajcie tylko z rodzinnego przepisu mojej żony Sophy! Gruzja to nie tylko raj dla mięsożerców, to również raj dla wegetarian i wegan. Generalnie Gruzja to raj dla wszystkich, którzy tylko tego chcą – krótka…

Czytaj dalej