Tatarberak – przepis na gruziński makaron z sosem śmietanowo-cebulowym

Tatarberak to treściwy gruziński comfort food, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wypróbuj nasz rodzinny przepis na tatarberak i zakochaj się w tym prostym, smakowitym daniu! Choć nazwa tatarberak (gruz. თათარბერაკი) może nasuwać skojarzenia z przygotowywanym z surowego mięsa tatarem, obie potrawy nie mają ze sobą zupełnie nic wspólnego. Tatarberak jest daniem mącznym (przypominającym nieco…

Szczegóły

Czaszuszuli – przepis na gruziński gulasz z cielęciny w pomidorach

Już sama nazwa czaszuszuli (gruz. ჩაშუშული) podpowiada nam, z jaką potrawą będziemy mieć do czynienia – słowo to w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu „gulasz”. I to nie byle jaki, bo pełen smaków i aromatów charakterystycznych dla gruzińskiej kuchni. Wypróbuj nasz rodzinny przepis na czaszuszuli i najedz się do syta! Czaszuszuli to wyśmienite mięsne danie,…

Szczegóły

Albania – informacje praktyczne. Dokumenty, bezpieczeństwo, transport, jedzenie, ceny, obyczaje

Albania to idealny kierunek na wakacje: jest blisko, tanio, plaże piękne, góry malownicze, pogoda jak marzenie, jedzenie niebo w gębie, ludzie wspaniali, zabytki kapitalne, a do tego brak tłumów turystów. Czego chcieć więcej? Może tylko paru porad z gatunku dokumenty, zdrowie, bezpieczeństwo, transport, hotele, atrakcje i ceny w Albanii, czyli jak w praktyce spędzić urlop…

Szczegóły

Książka „PolakoGruzin”, czyli jak zostałem gruzińskim pisarzem

Napisałem książkę! Nie pierwszą – ale jedyną taką. „PolakoGruzin. Kaukaska ziemia źródeł” to Gruzja bez ściemy. Opowiedziana moim głosem kronika wielkich przygód i osobliwych incydentów, w której prawdziwa historia mojej gruzińsko-polskiej rodziny przeplata się ze zwalającymi z nóg krajobrazami, awanturniczymi dziejami, unikalnym doświadczeniem lokalnej kultury, pokrętnymi losami ludzi, życiowymi anegdotami i uczciwym spojrzeniem na podlaną…

Szczegóły

Kaurma – przepis na gruzińską potrawkę z podrobów

Kaurma to gruzińska potrawka gotowana na podrobach. Jest tanim, pełnym aromatu daniem, które wywodzi się z wysokogórskich obszarów wschodniej Gruzji. Wypróbujcie nasz rodzinny przepis na kaurmę i poczujcie klimat pasterskiej kuchni! Kaurma (gruz. ყაურმა) to tradycyjne danie gruzińskich pasterzy z rejonów Tuszetii i Chewsuretii, którzy przyrządzają je w kociołku nad otwartym ogniem, na łonie natury.…

Szczegóły