gruzińskie chaczapuri przepis - chaczapuri z serem imeruli

Chaczapuri z serem – przepis na gruzińskie niebo w gębie

Chaczapuri to świetny przykład gruzińskiej „bieda kuchni”, który zrobił zadziwiającą karierę. Przepis na tę tzw. „gruzińską pizzę” jest banalnie prosty, a składniki – tanie i w większości dostępne pod ręką. Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić pyszne, domowe chaczapuri z serem, wypróbujcie rodzinną recepturę mojej żony Sophy! 22 stycznia 2019 r. Nikoloz Antidze, dyrektor National Agency…

Czytaj dalej
gruzińskie chinkali przepis ugotowane sałatka

Przepis na chinkali – prawdziwie domowy smak Gruzji

Chinkali, czyli słynne mięsne pierożki (kołduny) w kształcie sakiewek z przepysznym bulionem w środku, należą do czołówki najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Jak zrobić chinkali w tradycyjnym, domowym stylu? Wypróbujcie rodzinny przepis mojej żony, Sophy. Pycha! Gruzińskie chinkali (ხინკალი) robi się ze składników, z których większość macie pewnie pod ręką, więc nie pozostaje nic innego, jak…

Czytaj dalej
Wycieczki jednodniowe z Tbilisi – 12 pomysłów na Gruzję w jeden dzień

Wycieczki jednodniowe z Tbilisi – 12 pomysłów na Gruzję w jeden dzień

Wycieczki jednodniowe z Tbilisi to doskonały sposób, by w krótkim czasie i małym kosztem poznać najciekawsze zakątki Gruzji. Kraj jest stosunkowo niewielki, dlatego (prawie) wszędzie jest rzut beretem. Dokąd warto pojechać? Poniżej znajdziesz 12 proponowanych przeze mnie tras na jednodniowe wycieczki po Gruzji. W wiele z tych miejsc dotrzesz na własną rękę, ale jeżeli wolisz…

Czytaj dalej

9 miejsc w Gruzji, które musisz zobaczyć

Gruzja jest niesamowicie różnorodna i pełna niespodzianek. Miejsc wartych zobaczenia są tu dosłownie dziesiątki! Ale gdybym miał wybrać 9 absolutnie najciekawszych, byłyby to: Tbilisi, Gruzińska Droga Wojenna, Wardzia, Uszguli, Tuszetia, Kachetia, Jaskinia Prometeusza, Mccheta i Racza (kolejność dowolna). Fenomen Gruzji tkwi w tym, że choć niewielka, ma ona wszystko, czego dusza zapragnie. Jeżeli szukasz przygód…

Czytaj dalej