Przepis na kupati.

Kupati – przepis na gruzińską kiełbasę

Kupati to gruzińska pikantna kiełbasa z podrobów, wieprzowiny lub wołowiny, z akcentem aromatycznych przypraw i ziół, takich jak berberys, kolendra, cząber, cebula, czosnek, pieprz, sól. Kupati podaje się grillowaną lub smażoną, w towarzystwie chleba, zapiekanych ziemniaków, sałatek warzywnych i innych dodatków. Jak zrobić tę popularną kaukaską kiełbasę? Oto sprawdzony przepis na kupati! Kupati (gruz. კუპატი)…

Czytaj dalej
Wioska etniczna SisaTura – żywe muzeum gruzińskiej Megrelii

Wioska etniczna SisaTura – żywe muzeum gruzińskiej Megrelii

SisaTura to megrelska wioska etniczna, leżąca we wsi Czchoria nieopodal Zugdidi. Jeżeli chcecie poznać unikalną kulturę i historię regionu Megrelii, koniecznie tu zajrzyjcie! W Gruzji stale szukam nowych, interesujących i nieoczywistych miejsc, które mogę pokazać uczestnikom moich wycieczek i wszystkim miłośnikom Kaukazu. Jednym z najlepszych odkryć ostatniego czasu jest wioska etnograficzna SisaTura, prezentująca dziedzictwo Samegrelo…

Czytaj dalej
Przepis na tkemali

Przepis na tkemali – gruziński sos śliwkowy

Tkemali to gruziński sos śliwkowy, serwowany jako przystawka do serów, pieczywa, mięs, ryb i innych potraw. Jak zrobić ten wyśmienity dip? Wypróbujcie nasz rodzinny, gruziński przepis na tkemali! Tkemali (gruz. ტყემალი) to sos nr 1 w Gruzji, równie tu oczywisty jak w innych krajach keczup. Jest obecny w każdym domu, zawsze i w ilościach niemal…

Czytaj dalej
Qada – przepis na kaukaskie ciastka maślane

Qada – przepis na kaukaskie ciastka maślane

Qada to tradycyjne kaukaskie ciastka maślane. Raz spróbujecie – a przepadniecie! Mieszkańcy Kaukazu zgodnie twierdzą, że qada to najmilszy smak ich dzieciństwa, kojarzony ze świętami i wyjątkowymi chwilami. Jestem pewien, że i wy polubicie te delikatne, okraszone orzechami pyszności. Jak zrobić qada? Wypróbujcie nasz rodzinny przepis! Qada pochodzi z Armenii. Najstarsza pisemna wzmianka o tym…

Czytaj dalej
PolakoGruzin Krzysztof Nodar Ciemnołoński

Współpraca z PolakoGruzinem. Cennik i warunki

Nazywam się Krzysztof Nodar Ciemnołoński, jestem autorem popularnego bloga o Gruzji PolakoGruzin.pl, właścicielem biura podróży organizującego wycieczki na Kaukaz TamadaTour.pl, założycielem piekarni gruzińskiej Nodaris Puri i marki winiarskiej Nodari Wines & Spirits, a także prezesem Fundacji Tamada i pomysłodawcą innych inicjatyw, których celem jest promocja i ochrona dziedzictwa Gruzji. Jestem otwarty na współpracę jako przewodnik…

Czytaj dalej