Lobiani - przepis na gruzińskie chaczapuri z fasolą

Lobiani – przepis na gruzińskie chaczapuri z fasolą

Lobiani znane również pod nazwą chaczapuri raczuli (gruz. რაჭული ხაჭაპური) tym różni się od innych wersji tej potrawy, że zamiast sera ma w środku czerwoną fasolę. Placek pochodzi z Raczy, sielankowej krainy położonej wśród jezior i gór Wysokiego Kaukazu. Może być okrągły lub kwadratowy. Jest to wegetariańska propozycja z kuchni gruzińskiej. Mięsożercy mogą zgodnie z…

Szczegóły
Czachochbili - gruziński przepis na kurczaka w sosie pomidorowym

Czachochbili – gruziński przepis na kurczaka w sosie pomidorowym

O czachochbili można powiedzieć, że to potrawa, która wiąże się z opowieścią o powstaniu Tbilisi. Legenda głosi, że król Wachtang I Gorgasali – władca rządzący w V w. Gruzją, a właściwie Iberią, księstwem na wschodzie kraju – wybrał się pewnego razu na polowanie. Wysłał swojego jastrzębia, by ten poszukał innego ptactwa. Jastrząb wypatrzył bażanta i…

Szczegóły
Sighnaghi gruzinskie miasto milosci

Sighnaghi – gruzińskie miasto miłości

Sighnaghi można kochać albo nienawidzić. Można się nim zachwycać albo utyskiwać na jego lukrowane fasady, skrywające na podwórkach rozkład architektonicznej tkanki. Ale jednego słynnemu miastu w regionie Kachetii, na wschodzie Gruzji, odmówić nie można: taką kameralną aurę, sztukę, rzemiosło, wino, historie i widoczne z kosmosu zabytki znajdziecie tylko tutaj!  Sighnaghi (zapisywane również jako Signagi albo…

Szczegóły
Paska gruzinskie ciasto wielkanocne

Paska. Przepis na gruzińską babkę wielkanocną

Paska to słodki chleb drożdżowy, który podaje się w Gruzji na Aghdgoma, czyli Wielkanoc. Paska symbolizuje mękę, wiarę i szczęście. Przyrządzenie tego tradycyjnego wypieku wymaga odrobiny kulinarnego wysiłku. Wystarczy jednak, że wypróbujecie rodzinny przepis na paskę od mojej żony Sophy, a wasze kubki smakowe eksplodują wyrafinowaną gruzińską słodyczą! Paska (gruz. პასკა) nieodłącznie kojarzy się w…

Szczegóły