Czachochbili - gruziński przepis na kurczaka w sosie pomidorowym

Czachochbili – gruziński przepis na kurczaka w sosie pomidorowym

O czachochbili można powiedzieć, że to potrawa, która wiąże się z opowieścią o powstaniu Tbilisi. Legenda głosi, że król Wachtang I Gorgasali – władca rządzący w V w. Gruzją, a właściwie Iberią, księstwem na wschodzie kraju – wybrał się pewnego razu na polowanie. Wysłał swojego jastrzębia, by ten poszukał innego ptactwa. Jastrząb wypatrzył bażanta i…

Czytaj dalej
Sighnaghi gruzinskie miasto milosci

Sighnaghi – gruzińskie miasto miłości

Sighnaghi można kochać albo nienawidzić. Można się nim zachwycać albo utyskiwać na jego lukrowane fasady, skrywające na podwórkach rozkład architektonicznej tkanki. Ale jednego słynnemu miastu w regionie Kachetii, na wschodzie Gruzji, odmówić nie można: taką kameralną aurę, sztukę, rzemiosło, wino, historie i widoczne z kosmosu zabytki znajdziecie tylko tutaj!  Sighnaghi (zapisywane również jako Signagi albo…

Czytaj dalej
Paska gruzinskie ciasto wielkanocne

Paska. Przepis na gruzińską babkę wielkanocną

Paska to słodki chleb drożdżowy, który podaje się w Gruzji na Aghdgoma, czyli Wielkanoc. Paska symbolizuje mękę, wiarę i szczęście. Przyrządzenie tego tradycyjnego wypieku wymaga odrobiny kulinarnego wysiłku. Wystarczy jednak, że wypróbujecie rodzinny przepis na paskę od mojej żony Sophy, a wasze kubki smakowe eksplodują wyrafinowaną gruzińską słodyczą! Paska (gruz. პასკა) nieodłącznie kojarzy się w…

Czytaj dalej
Adzika przepis na paste z czerwonej papryki

Adżika. Przepis na gruzińską pastę z papryki

Adżika to popularna na całym Kaukazie pikantna pasta paprykowa, którą można zrobić w dwóch wersjach – czerwonej lub zielonej. Zazwyczaj przygotowuje się ją w większej ilości, tak żeby wystarczyła na całą zimę. W Gruzji popularne jest posiadanie marani, czyli piwniczki, w której robi się i przechowuje wino. Razem z nim można też przechowywać słoiki z…

Czytaj dalej