Dawit Garedża – legendarny klasztor na gruzińskiej półpustyni

Dawit Garedża – legendarny klasztor na gruzińskiej półpustyni

Dawit Garedża, występujący też pod nazwą Dawid Garedża i David Gareja, to słynny gruziński klasztor wykuty w skałach na styku Gruzji i Azerbejdżanu. Przepiękne miejsce, które koniecznie trzeba zobaczyć podczas wycieczki do Gruzji – jeśli nie dla ciekawostek religijnych, to przede wszystkim dla emocjonującej eskapady 4×4 przez dzikie krajobrazy półpustyni Dawit Garedża. Do dziś nie…

Czytaj dalej
Pieczarki z gruzińskim serem - przepis na soko sulgunit

Soko sulgunit – przepis na pieczarki z gruzińskim serem

Soko to po gruzińsku grzyby, a sulguni to najpopularniejszy gruziński ser, wykorzystywany także do przyrządzenia różnych dań. Połączenie tych dwóch składników daje nam wyśmienitą przekąskę, czyli pieczarki zapiekane z serem. Co ciekawe kaukaskie jedzenie nie kojarzy się wcale z grzybami, mimo, że rosną tu takie same jak w Polsce. W kuchni używa się głównie gatunków…

Czytaj dalej
przepis kababi gruzinski kebab

Kababi – przepis na gruziński kebab

Kebab to kolejne danie, które zawojowało pół świata. Pod różnymi nazwami znajdziecie je na Bliskim Wschodzie, na Kaukazie, w Turcji, na Bałkanach. W Polsce oczywiście też! Nasze gruzińskie kababi nie przypomina jednak tego tureckiego klasycznego kebaba z surówką i ostrym sosem, którego smak znacie z popularnych ulicznych fast-foodów. Kababi robi się z mięsa wołowego i…

Czytaj dalej
Pomniki Tbilisi Gruzja zakleta w rzezbach

Pomniki Tbilisi – Gruzja zaklęta w rzeźbach

Spacer szlakiem pomników w Tbilisi to świetny pomysł, by poznać bliżej postaci ważne dla gruzińskiej historii i kultury. A jest ich niemało! Zazwyczaj mijamy je w pośpiechu. Rzadko zastanawiamy się, kogo i dlaczego upamiętają. Ale pomniki to genialna rzecz! Po pierwsze, nie pozwalają zapomnieć, co dla danego miejsca i jego mieszkańców jest istotne. Po drugie,…

Czytaj dalej
Przepis na kubdari gruzinskie chaczapuri z miesem

Kubdari – przepis na gruzińskie chaczapuri z mięsem

Kubdari nazywane również swanuri chaczapuri pochodzi z położonego w Wysokim Kaukazie regionu Swanetii. Jak zapewne pamiętacie chaczapuri to placek z serem, ale w tym niedostępnym, leżącym w górach regionie podaje się go z mięsem, ale nie tylko. Inne warianty to ser z dodatkiem np. rozmiękczonego prosa lub lokalnej samosiejki, zwanej w Gruzji plani albo kanapi…

Czytaj dalej