Armenia

Ceny w Armenii. Czy Armenia jest tania? Ile kosztują hotele, jedzenie, atrakcje?

Ceny w Armenii warto uwzględnić, gdy planujecie wycieczkę do tego kaukaskiego kraju. W tym tekście podaję przykładowe ceny hoteli, atrakcji, biletów wstępu, jedzenia, transportu miejskiego, paliwa, pamiątek. Podpowiadam też, jaką walutę zabrać do Armenii, lepiej gotówkę czy kartę i ile pieniędzy przyda się na podróż. Armenia jest (niesłusznie!) niemal nieodkryta turystycznie. Stanowi dla obieżyświatów wielką…

Czytaj dalej
Ceny w Gruzji. Ile kosztują atrakcje, jedzenie, transport, jaką walutę zabrać?

Ceny w Gruzji. Ile kosztują atrakcje, jedzenie, transport, jaką walutę zabrać?

Ceny w Gruzji to ważny temat, jeśli wybieracie się na wycieczkę do tego kaukaskiego kraju. W tym tekście podaję przykładowe ceny atrakcji, biletów wstępu, jedzenia, wina, transportu miejskiego, paliwa, pamiątek. Podpowiadam także, jaką walutę zabrać do Gruzji, gotówkę czy kartę i ile pieniędzy potrzebujecie na mniej więcej tygodniową wycieczkę. Gruzja jest dla Polaków relatywnie niedrogim…

Czytaj dalej
Co zobaczyc w Kachetii

Co zobaczyć w Kachetii? Atrakcje, kultura, historia, ciekawostki

Kachetia (gruz. კახეთი) to jeden z najchętniej odwiedzanych regionów podczas wycieczki do Gruzji. Mekka gruzińskiego winiarstwa jest piękna, pyszna, pełna zabytków i atrakcji. W dodatku leży rzut beretem od Tbilisi, dlatego idealnie nadaje się na jednodniową wyprawę, jak i dłuższą eskapadę. Co zobaczyć w Kachetii, do której części tego regionu warto się wybrać, czego tu…

Czytaj dalej
saciwi gruzinski przepis na kurczaka w sosie orzechowym

Saciwi – gruziński przepis na kurczaka w sosie orzechowym

Saciwi, czyli kurczak lub indyk w sosie orzechowym, jest daniem, które zgodnie z gruzińską tradycją szykuje się na Nowy Rok. Można je zjeść na ciepło albo na zimno. Nazwa wywodzi się od słowa „ciwi” (gruz. ცივი), które oznacza „zimny”. Nie ma pewności skąd pochodzi. Jedni twierdzą, że z Indii – podobne do popularnych curry są…

Czytaj dalej
Lobiani - przepis na gruzińskie chaczapuri z fasolą

Lobiani – przepis na gruzińskie chaczapuri z fasolą

Lobiani znane również pod nazwą chaczapuri raczuli (gruz. რაჭული ხაჭაპური) tym różni się od innych wersji tej potrawy, że zamiast sera ma w środku czerwoną fasolę. Placek pochodzi z Raczy, sielankowej krainy położonej wśród jezior i gór Wysokiego Kaukazu. Może być okrągły lub kwadratowy. Jest to wegetariańska propozycja z kuchni gruzińskiej. Mięsożercy mogą zgodnie z…

Czytaj dalej