Street art Tbilisi Gruzja 2020

Koronawirus w Gruzji. Życie w czasach zarazy. Cz. 2. Codzienność

W marcu i kwietniu 2020 r. pandemia COVID-19 przyspiesza, strzelają w górę słupki wykresów zachorowalności. Atmosfera jest nerwowa, noce – często bezsenne, a dni upływają pod wszechobecnym hasłem „zostań w domu”. Szczęśliwie z nastaniem maja i czerwca restrykcje zostają poluzowane. Życie wraca powoli do względnej normalności. Ludzie, chociaż nie dają tego po sobie poznać, boją…

Szczegóły
Tbilisi Gruzja 2020

Koronawirus w Gruzji. Życie w czasach zarazy. Cz. 1. Pierwsza fala

Chyba nikomu – no, może poza twórcami science fiction – nie przyszedłby do głowy niemalże katastroficzny scenariusz, którym od marca 2020 r. żyje cały świat. Kilka miesięcy wcześniej nikt nie wpadłby na to, że nagle obudzimy się w zupełnie odmiennej rzeczywistości, okrutnej, strasznej, często tragicznej. Koronawirus w Gruzji – jak w każdym innym kraju –…

Szczegóły
gruzińskie chaczapuri przepis - chaczapuri z serem imeruli

Chaczapuri z serem – przepis na gruzińskie niebo w gębie

Chaczapuri to świetny przykład gruzińskiej „bieda kuchni”, który zrobił zadziwiającą karierę. Przepis na tę tzw. „gruzińską pizzę” jest banalnie prosty, a składniki – tanie i w większości dostępne pod ręką. Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić pyszne, domowe chaczapuri z serem, wypróbujcie rodzinną recepturę mojej żony Sophy! 22 stycznia 2019 r. Nikoloz Antidze, dyrektor National Agency…

Szczegóły
Przepis na chinkali

Przepis na chinkali – prawdziwie domowy smak Gruzji

Chinkali, czyli słynne mięsne pierożki (kołduny) w kształcie sakiewek z przepysznym bulionem w środku, należą do czołówki najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Jak zrobić chinkali w tradycyjnym, domowym stylu? Wypróbujcie rodzinny przepis mojej żony, Sophy. Pycha! Gruzińskie chinkali (ხინკალი) robi się ze składników, z których większość macie pewnie pod ręką, więc nie pozostaje nic innego, jak…

Szczegóły