Kitri pomidvris salati nigvzit (gruz. კიტრი პომიდვრის სალათი ნიგვზით) to orzeźwiająca gruzińska sałatka, której bazę stanowią pomidory i ogórki. Choć lista składników może nasuwać skojarzenia z grecką przystawką horiatiki, jej gruzińska wariacja dostarcza zupełnie innych, wyjątkowych wrażeń smakowych.
Sekretem salati nigvzit jest charakterystyczny dla tutejszej kuchni kremowy sos z orzechów włoskich, który znakomicie łączy się ze świeżymi warzywami i aromatem gruzińskich przypraw. Wypróbujcie nasz rodzinny przepis na salati nigzvit i postawcie ją na stole jako dodatek do obiadu albo samodzielne, zdrowe i sycące danie.
Spis treści
Jak zrobić salati nigvzit – przepis gruziński
Salati nigvzit to prosta i szybka w przygotowaniu przystawka. W naszym domu od lat trzymamy się jednej, przepysznej wersji, która często pojawia się na stole podczas rodzinnych obiadów. Czasem można trafić na różne jej wariacje – z burakiem, siekanymi orzechami zamiast sosu lub z dodatkiem oleju słonecznikowego, ale nam poniższy przepis na salati nigvzit pasuje najlepiej!
Składniki na salati nigvzit
Salati nigvzit z łatwością zrobisz ze składników dostępnych w polskich sklepach. Aby uzyskać smak jak najbardziej przypominający gruzińską sałatkę, najlepiej postawić na dobrej jakości, świeże warzywa, a po przyprawy wybrać się do większego marketu lub stoiska z kuchniami świata. Potrzebne będą:
- 2 ogórki
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 ostra zielona papryczka (lub pół, jeśli preferujesz łagodniejszy smak)
- 1 łyżeczka (5 g) zmielonej gruzińskiej przyprawy uccho suneli
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
- liście kolendry lub pietruszki do smaku i ozdoby (jeśli nie lubisz kolendry, możesz ją zastąpić samą pietruszką)
Przygotowanie salati nigvzit – przepis krok po kroku
Najpierw przygotuj sos orzechowy. Łuskane orzechy zblenduj razem z czosnkiem, papryczką, przyprawą uccho suneli i octem na jednolitą masę. W razie potrzeby możesz dodać niewielką ilość wody, tak aby uzyskać kremową konsystencję.
Umyj i pokrój warzywa – pomidory na większe kawałki, obrane ze skórki ogórki na grubsze plasterki (możesz je pokroić na kawałki), a cebulę w cienkie piórka. Wrzuć do salaterki, przypraw solą i pieprzem, i wymieszaj. Następnie polej sosem, posyp kolendrą i pietruszką.
Sałatkę najlepiej wymieszać z sosem tuż przed zjedzeniem. Smacznego!
Z czym podawać salati nigvzit?
Salati nigvzit już samo w sobie stanowi wyborną ucztą dla podniebienia, ale warto pokusić się o skomponowanie jej z innymi elementami kuchni gruzińskiej. Sałatka smakuje znakomicie z chlebem puri, a także z wypełnionym serowym nadzieniem chaczapuri. Na większy głód salati nigvzit świetnie dopełni gruzińskie dania mięsne, takie jak szaszłyki mcwadi. Jeśli chcesz poczuć się jak podczas tradycyjnej supry, nie zapomnij o dodaniu lampki dobrego alkoholu – my sugerujemy gruzińskie wino z amfory kwewri.
Życzymy smacznego!
Krzysztof & Sophy
PS Dajcie znać w komentarzach, jak udało się Wam przygotować salati nigvzit według naszego rodzinnego przepisu!
Moje wycieczki kulinarne do Gruzji
Pyszna gruzińska sałatka salati nigvzit to zaledwie mały fragment bogactwa smaków gruzińskiej kuchni. Nasze przepisy na kaukaskie przysmaki staram się dostosować do wyboru produktów w polskich sklepach, ale doskonale wiem, że najlepsze doznania kulinarne zapewnią jedynie lokalne, oryginalne produkty. Dlatego serdecznie zapraszam na moje wycieczki kulinarne do Gruzji! W programie czekają na was warsztaty kulinarne, degustacje wina w miejscowych winnicach oraz supra, tradycyjna biesiada z gruzińskimi smakołykami, winem z kwewri i dobrą zabawą. Skupimy się nie tylko na doświadczaniu tego pięknego kraju od kuchni – zwiedzimy również słynne zabytki i atrakcje Gruzji oraz zachwycimy się niezwykłym pejzażem Kaukazu. Możecie wyruszyć ze mną na dowolną wycieczkę dostępną na stronie mojego biura podróży Tamada Tour lub zaplanować indywidualny wyjazd, z dostosowanym do waszych potrzeb programem. Skontaktujcie się ze mną – ustalimy szczegóły wyprawy i ruszamy!