Kitri pomidvris salati nigvzit (gruz. კიტრი პომიდვრის სალათი ნიგვზით) to orzeźwiająca gruzińska sałatka, której bazę stanowią pomidory i ogórki. Choć lista składników może nasuwać skojarzenia z grecką przystawką horiatiki, jej gruzińska wariacja dostarcza zupełnie innych, wyjątkowych wrażeń smakowych.
Sekretem salati nigvzit jest charakterystyczny dla tutejszej kuchni kremowy sos z orzechów włoskich, który znakomicie łączy się ze świeżymi warzywami i aromatem gruzińskich przypraw. Wypróbujcie nasz rodzinny przepis na salati nigzvit i postawcie ją na stole jako dodatek do obiadu albo samodzielne, zdrowe i sycące danie.
Spis treści
Jak zrobić salati nigvzit – przepis gruziński
Salati nigvzit to prosta i szybka w przygotowaniu przystawka. W naszym domu od lat trzymamy się jednej, przepysznej wersji, która często pojawia się na stole podczas rodzinnych obiadów. Czasem można trafić na różne jej wariacje – z burakiem, siekanymi orzechami zamiast sosu lub z dodatkiem oleju słonecznikowego, ale nam poniższy przepis na salati nigvzit pasuje najlepiej!
![Salati nigvzit – przepis na gruzińską sałatkę z pomidorów i ogórków z sosem orzechowym. Fot. Getty Images.](https://www.polakogruzin.pl/wp/wp-content/uploads/2024/02/salati_nigvzit_gruzinska_salatka_2_getty_images-1024x688.jpg)
Składniki na salati nigvzit
Salati nigvzit z łatwością zrobisz ze składników dostępnych w polskich sklepach. Aby uzyskać smak jak najbardziej przypominający gruzińską sałatkę, najlepiej postawić na dobrej jakości, świeże warzywa, a po przyprawy wybrać się do większego marketu lub stoiska z kuchniami świata. Potrzebne będą:
- 2 ogórki
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 ostra zielona papryczka (lub pół, jeśli preferujesz łagodniejszy smak)
- 1 łyżeczka (5 g) zmielonej gruzińskiej przyprawy uccho suneli
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
- liście kolendry lub pietruszki do smaku i ozdoby (jeśli nie lubisz kolendry, możesz ją zastąpić samą pietruszką)
![Salati nigvzit – przepis na gruzińską sałatkę z pomidorów i ogórków z sosem orzechowym. Fot. Getty Images.](https://www.polakogruzin.pl/wp/wp-content/uploads/2024/02/salati_nigvzit_gruzinska_salatka_3_getty_images-1024x688.jpg)
Przygotowanie salati nigvzit – przepis krok po kroku
Najpierw przygotuj sos orzechowy. Łuskane orzechy zblenduj razem z czosnkiem, papryczką, przyprawą uccho suneli i octem na jednolitą masę. W razie potrzeby możesz dodać niewielką ilość wody, tak aby uzyskać kremową konsystencję.
Umyj i pokrój warzywa – pomidory na większe kawałki, obrane ze skórki ogórki na grubsze plasterki (możesz je pokroić na kawałki), a cebulę w cienkie piórka. Wrzuć do salaterki, przypraw solą i pieprzem, i wymieszaj. Następnie polej sosem, posyp kolendrą i pietruszką.
Sałatkę najlepiej wymieszać z sosem tuż przed zjedzeniem. Smacznego!
![Salati nigvzit – przepis na gruzińską sałatkę z pomidorów i ogórków z sosem orzechowym. Fot. Getty Images.](https://www.polakogruzin.pl/wp/wp-content/uploads/2024/02/salati_nigvzit_gruzinska_salatka_5_getty_images-1024x688.jpg)
Z czym podawać salati nigvzit?
Salati nigvzit już samo w sobie stanowi wyborną ucztą dla podniebienia, ale warto pokusić się o skomponowanie jej z innymi elementami kuchni gruzińskiej. Sałatka smakuje znakomicie z chlebem puri, a także z wypełnionym serowym nadzieniem chaczapuri. Na większy głód salati nigvzit świetnie dopełni gruzińskie dania mięsne, takie jak szaszłyki mcwadi. Jeśli chcesz poczuć się jak podczas tradycyjnej supry, nie zapomnij o dodaniu lampki dobrego alkoholu – my sugerujemy gruzińskie wino z amfory kwewri.
Życzymy smacznego!
Krzysztof & Sophy
PS Dajcie znać w komentarzach, jak udało się Wam przygotować salati nigvzit według naszego rodzinnego przepisu!
![Salati nigvzit – przepis na gruzińską sałatkę z pomidorów i ogórków z sosem orzechowym. Fot. Getty Images.](https://www.polakogruzin.pl/wp/wp-content/uploads/2024/02/salati_nigvzit_gruzinska_salatka_6_getty_images-1024x688.jpg)
Moje wycieczki kulinarne do Gruzji
Pyszna gruzińska sałatka salati nigvzit to zaledwie mały fragment bogactwa smaków gruzińskiej kuchni. Nasze przepisy na kaukaskie przysmaki staram się dostosować do wyboru produktów w polskich sklepach, ale doskonale wiem, że najlepsze doznania kulinarne zapewnią jedynie lokalne, oryginalne produkty. Dlatego serdecznie zapraszam na moje wycieczki kulinarne do Gruzji! W programie czekają na was warsztaty kulinarne, degustacje wina w miejscowych winnicach oraz supra, tradycyjna biesiada z gruzińskimi smakołykami, winem z kwewri i dobrą zabawą. Skupimy się nie tylko na doświadczaniu tego pięknego kraju od kuchni – zwiedzimy również słynne zabytki i atrakcje Gruzji oraz zachwycimy się niezwykłym pejzażem Kaukazu. Możecie wyruszyć ze mną na dowolną wycieczkę dostępną na stronie mojego biura podróży Tamada Tour lub zaplanować indywidualny wyjazd, z dostosowanym do waszych potrzeb programem. Skontaktujcie się ze mną – ustalimy szczegóły wyprawy i ruszamy!