Szkmeruli, nazywane również błędnie czkmeruli, to kurczak w sosie czosnkowym. Potrawa wywodzi się z wioski Szkmeri, w regionie Raczy, określanego także gruzińską Szwajcarią, w którym zgodnie z gruzińskimi opowieściami życie toczy się bez pośpiechu, wręcz leniwie. Jedna z anegdot, związanych z tutejszym tempem życia, głosi, że był raz sobie myśliwy, który wybrał się na polowanie. Długo chodził po lesie i kiedy w końcu dostrzegł słusznych rozmiarów zwierza, wystrzelił, a raczyńska kula leciała tak długo, że w końcu zapomniała dokąd zmierzała.
Również z regionu Raczy, o którym pisałem w artykule Racza i zagadki gruzińskiego Shire, pochodzi lobiani, chaczapuri z fasolowym farszem.

Będąc w Gruzji musicie koniecznie spróbować kurczaka w sosie czosnkowym, ponieważ prawdą jest, że regionalne dania najlepiej smakują, tam gdzie jest ich kolebka. Szkmeruli jest tak pyszne, że nikogo nie dziwi przysłowiowe „wylizanie talerza do czysta”. Polecam też przygotowanie tego dania w domu, oczywiście według rodzinnego przepisu mojej żony Sophy. I być może nie uwierzycie, ale jest to jedno z niewielu dań kuchni gruzińskiej, które nie zawiera kolendry!
Spis treści
Szkmeruli – gruziński hit w Japonii
Latem 2020 roku gruzińskie media ogłosiły za japońską gazetą „Nikkei”, że szkmeruli znalazło się na 2 miejscu najpopularniejszych produktów w Japonii. Nasza potrawka z kurczaka zyskała tam wielu miłośników i dostępna jest w sklepach jako danie instant. Mam nadzieję, że i w Polsce, w niedalekiej przyszłości, będzie cieszyła się równie wielkim powodzeniem.

Jak zrobić gruzińskie szkmeruli
Czas przygotowania – ok. 45 minut.

Składniki na szkmeruli
- 1 młoda kura lub kurczak – produkt świeży, niemrożony,
- 250 g mleka,
- 2-3 łyżki stołowe śmietany 20-25 %,
- 5 ząbków czosnku – po wyciśnięciu powinniście uzyskać 1 pełną łyżkę stołową (jeśli ktoś lubi mocny smak czosnku może być więcej),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie szkmeruli krok po kroku
Kurczaka natrzyj solą i pieprzem i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 – 200 st. C). Piecz aż skórka się dobrze zarumieni (ok. 30 minut). Jeżeli nie jest zbyt tłusty możesz posmarować go masłem. Można także, tylko wtedy krócej, usmażyć go na dużej patelni. Do smażenia potrzebne będą 2-3 łyżki oleju.


Po upieczeniu podziel go na kawałki – udka, skrzydełka, piersi. Gdybyś z jakichś znanych sobie powodów rozmyślił się i nie chciał już klasycznego szkmeruli, to tak przygotowanego kurczaka możesz podać też w sosie śliwkowym tkemali.

Kurczak w sosie czosnkowym
Do miski wlej mleko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 2-3 łyżki śmietany i dokładniej wymieszaj. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany sos przelej do naczynia, w którym piekł się kurczak, dołóż podzielone mięso i duś (piecz) razem przez chwilę, żeby wszystkie aromaty i smaki dobrze się połączyły. Jeśli lubisz lub masz ochotę udekoruj szkmeruli kolendrą, albo natką pietruszki.

Kurczak w sosie tkemali
Zamiast sosu czosnkowego możesz zrobić kurczaka w sosie śliwkowym tkemali. Gotowy sos bez problemu kupicie w Gruzji, ale w Polsce też jest dostępny. Upieczonego lub usmażonego kurczaka zalej sosem i również całość podduś lub zapiecz.
Przy następnej okazji podam przepis na tkemali, ponieważ jest on dość często wykorzystywany w różnych potrawach gruzińskich.
Z czym podawać szkmeruli?
Szkmeruli podawaj z chlebem lawaszem lub tonis puri. Idealnym dopełnieniem tego dania będzie gruzińska sałatka z pomidorów, ogórków, cebuli i kolendry, oraz chaczapuri.

Moje kulinarne i winiarskie wyprawy do Gruzji
Nasze przepisy kuchni gruzińskiej cieszą się ogromną popularnością. Nic jednak nie smakuje tak, jak w miejscu pochodzenia, prosto z gruzińskiego stołu, w oparciu o świeże kaukaskie sery, które są niedostępne w Polsce, wino z amfor kwewri (tradycja jego wyrobu jest wpisana na listę UNESCO), a także warzywa, przyprawy, mąkę i unikalną gruzińską atmosferę, w której gość jest darem od Boga. Specjalnie z myślą o smakoszach przygotowałem kameralne wycieczki kulinarne i winiarskie do Gruzji, w których stawiamy na bezpośrednie spotkania i relacje (organizujmy wyjazdy w przyjacielskim gronie i przedstawiamy uczestnikom naszych gruzińskich przyjaciół) oraz pogłębione odczuwanie i doświadczanie lokalności. Podczas odkrywania kulinarnych stron Gruzji odwiedzimy w jej domu renomowaną szefową kuchni, która gotuje dla kilku popularnych restauracji i czołowych gruzińskich polityków, poznamy miejscowe gospodynie, zajrzymy do organicznych winiarni, gdzie wino powstaje tak samo jak 6000 lat temu, zobaczymy miejsca, o których milczą przewodniki i do których nikt poza nami nie jeździ. Kulinarne i winiarskie wyjazdy dla pasjonatów realizuję pod szyldem mojej butikowej firmy Tamada Tour, pierwszego i najstarszego gruzińsko-polskiego biura podróży z siedzibami w Polsce i w Gruzji, które z powodzeniem działa od 2011 r. Zapraszam do zapoznania się nie tylko z moją ofertą, lecz także autorskim kanałem podróżniczym na YouTube, podcastami o podróżach oraz oczywiście moim blogiem PolakoGruzin.pl. Obierz kurs na Kaukaz i rusz z nami po prawdziwą magię Gruzji!
[oferty oferty=”4408,5182,4371,555″ naglowek=”Poznaj Gruzję od kuchni!”]
PS Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak udało się wam przygotować szkmeruli według naszego rodzinnego przepisu! Zobaczcie też nasze inne gruzińskie przepisy.
Sophy & Krzysztof