Tatarberak to treściwy gruziński comfort food, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wypróbuj nasz rodzinny przepis na tatarberak i zakochaj się w tym prostym, smakowitym daniu!
Choć nazwa tatarberak (gruz. თათარბერაკი) może nasuwać skojarzenia z przygotowywanym z surowego mięsa tatarem, obie potrawy nie mają ze sobą zupełnie nic wspólnego. Tatarberak jest daniem mącznym (przypominającym nieco łazanki), okraszonym pysznym, śmietanowo-cebulowym sosem. To najpopularniejsze danie południowego regionu Gruzji Samcche-Dżawachetii, gdzie gotowane ciasto jest elementem kulinarnej tradycji.
Spis treści
Jak zrobić tatarberak – przepis gruziński
Tatarberak można łatwo zrobić ze składników dostępnych w Polsce. W Gruzji do potrawy tej używa się co prawda lokalnego produktu mlecznego matsoni (zwanego czasem jogurtem z Morza Kaspijskiego), ale w wielu domach z powodzeniem zastępuje go kwaśna śmietana. Jeśli chcesz przygotować wersję fit, dobrej jakości jogurt naturalny sprawdzi się równie dobrze.
Składniki na tatarberak
Do przygotowania tatarberaku potrzebne będą:
- 500 g mąki
- 220 ml zimnej wody
- 2 małe cebule
- 3–4 ząbki czosnku
- 400 ml śmietany lub gruzińskiego jogurtu matsoni (w wersji fit – jogurt naturalny)
- 100 g masła klarowanego do smażenia
- 2 szczypty soli
Przygotowanie tatarberak – przepis krok po kroku
Zacznij od wyrobienia ciasta na makaron. Przesianą przez sitko mąkę wysyp na stolnicę (lub do szerokiej miski) i dodaj szczyptę soli. Stopniowo dodawaj wodę i zagniataj ciasto, aż uzyska zwartą, twardą konsystencję i nie będzie się lepić do rąk (gdyby było zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki). Ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak to na chinkali. Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut.
W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i posiekaj czosnek. Na małym ogniu podsmaż cebulę na klarowanym maśle, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, po czym wyłącz palnik.
Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i wytnij nożykiem romby (podobne do polskich łazanek). W dużym garnku zagotuj wodę, posól i wrzucaj po kolei kawałki ciasta. Delikatnie zamieszaj, żeby się nie posklejały, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu około 7 minut. Wyjmij z wody cedzakiem i przełóż na talerz.
Wyłóż podsmażoną cebulę z czosnkiem na ugotowane romby, dodaj śmietanę lub jogurt, wymieszaj – i gotowe!
Tip: Jeśli nie chcesz samemu wyrabiać ciasta, możesz ugotować kupiony w sklepie makaron (klasyczny łazankowy, czyli quadretti, ale sprawdzi się nawet spaghetti) i połączyć go ze śmietanowo-cebulowym sosem. Aby wzbogacić smakowo podstawowy przepis na taterberak, posyp danie serem tenili (podobnie jak gotowane ciasto wywodzącym się z regionu Samcche-Dżawachetii) lub dowolnym innym, posiekaną pietruszką lub wszechobecną w gruzińskiej kuchni kolendrą. Ewentualnie możesz dodać skwarki – choć nie jest to tradycyjny składnik potrawy, współcześnie często można spotkać tatarberak z tym mięsnym dodatkiem.
Z czym podawać tatarberak?
Tatarberak jest tak wyśmienity, że nie potrzebuje prawie żadnych dodatków. Prawie, bo gruzińskie dania najczęściej lądują na stole razem z lampką lokalnego wina, które nie tylko dodaje smaku kolacji, ale i sprzyja biesiadowaniu w stylu typowym dla kultury tego kraju. My do tatarberaku proponujemy otworzyć gruzińskie wino z amfory kwewri. Dla wzbogacenia palety kulinarnej można też dorzucić kilka przystawek – nadziewane pieczarki soko sulgunit, warzywną przekąskę pchali czy bakłażanowe roladki z orzechami badridżani nigwzit.
Życzymy smacznego!
Krzysztof & Sophy
PS Dajcie znać w komentarzach, jak udało się Wam przygotować tatarberak według naszego rodzinnego przepisu!
