Czakapuli to gruziński gulasz z wolno gotowanego mięsa i świeżych ziół. Robi się go bardzo łatwo – nasz rodzinny przepis na czakapuli jest skomponowany tak, by w prosty sposób stworzyć aromatyczne danie o niezapomnianym smaku. Dasz się skusić?
Przepis na czakapuli (gruz. ჩაქაფული) jest tak stary, że dziś nie jest nawet do końca jasne, gdzie powstał. Pierwsze wzmianki o tym daniu sięgają XVII wieku, a na podstawie użytych w nim składników można jedynie spekulować, skąd pochodzi. Przyjmuje się, że ma on swoje korzenie w regionie Kachetii – jagnięcina i estragon, będące clou czakapuli, są typowe dla kuchni wschodniej części Gruzji.
Spis treści
Czakapuli jest daniem, które Gruzinom przywodzi na myśl budzącą się do życia przyrodę oraz prawosławne święta wielkanocne. To właśnie wtedy zaczyna się czas zbioru niedojrzałych śliwek, które nadają potrawie charakterystycznego, lekko cierpkiego posmaku. Nie trzeba jednak celować w ostatnie dni zimy, aby skosztować czakapuli – wolno gotowane mięso w połączeniu z pełnym ziołowego aromatu wywarem i kwaśnymi owocami tworzą sycącą potrawę, która smakuje dobrze o każdej porze roku.
Jak zrobić czakapuli – przepis gruziński
W czakapuli prym wiodą świeże zioła, soczyste mięso i kwaśne śliwki. Niektóre ze składników można dostosować do swoich upodobań, ale inne są sztywno wpisane w ducha tej potrawy. O ile jagnięcinę możesz śmiało zamienić na cielęcinę, a nawet kurczaka, to już użycie odpowiedniej bazy ziołowej jest niezwykle istotne dla uzyskania odpowiedniego smaku. Kluczowy jest tu estragon, bez którego czakapuli po prostu nie byłoby sobą. Jeśli masz pod ręką kwaśne odmiany śliwek, dodaj je do garnka w całości, a w przypadku ich braku – możesz sięgnąć po domowy lub kupiony w sklepie gruziński śliwkowy sos tkemali.
Nie bez znaczenia jest też naczynie, w którym przyrządzamy czakapuli. Dawniej przygotowywano je w glinianym kociołku, ale zamiast niego można użyć głębokiego garnka, w którym będą się gotować ułożone warstwowo składniki. Musi być ono na tyle wysoki, by swobodnie zmieścić porcję mięsa i ziołowy wywar.

Składniki na czakapuli
Do przygotowania gulaszu potrzebne będą:
- 1–1,5 kg jagnięciny (lub cielęciny, kurczaka). Tip: w wersji wege zamiast mięsa możesz użyć boczniaków
- 150 g kwaśnych śliwek lub słoiczek sosu tkemali
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra zielona papryczka
- 300 g szalotki
- 300 ml białego wina
- 400 g estragonu
- 300 g kolendry
- 300 g koperku
- 50 g pietruszki
- 50 g mięty
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie czakapuli – przepis krok po kroku
Zacznij od przygotowania mięsa – oczyść je, usuń nadmiar tłuszczu (zależnie od preferencji) i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, zalej połową wina i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie zajmij się ziołami. Posiekaj je niezbyt drobno (z estragonu weź tylko listki), wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę cebulkę, rozdrobniony czosnek i kawałki zielonej papryczki.
Następnie wyjmij połowę podgotowanego mięsa z garnka – będzie potrzebne do układania kolejnych warstw potrawy. Na pozostałe na dnie garnka mięso wyłóż część ziół, a na nich ułóż kwaśne śliwki lub wylej kilka łyżek sosu tkemali. Następna warstwa będzie wyglądać identycznie – mięso, zioła i owoce lub sos. Całość zalej gorącą wodą, tak aby przykryła składniki, i wlej resztę wina.
Gulasz gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1–1,5 h, aż mięso będzie gotowe. Wymieszaj i podawaj do stołu!
Z czym podawać czakapuli?
Czakapuli zazwyczaj podaje się w towarzystwie miejscowego chleba tonis puri, który idealnie nadaje się do zagryzania kawałków smakowitego mięsa z gulaszu. Jeśli ktoś ma ochotę na bardziej sycącą przystawkę, może postawić na stole pełne pysznego nadzienia chaczapuri z serem albo lobiani z czerwoną fasolą. Do pełni gruzińskich doświadczeń kulinarnych brakuje jeszcze tylko dobrego wina – my szczególnie polecamy gruzińskie wino z kwewri.
Życzymy smacznego!
Krzysztof & Sophy
PS Dajcie znać w komentarzach, jak udało się Wam przygotować czakapuli według naszego rodzinnego przepisu!

Moje wycieczki kulinarne do Gruzji
Rodzinne przepisy kuchni gruzińskiej, którymi dzielę się na mojej stronie, są stworzone tak, by przyniosły wam wartościowe doznania kulinarne oparte o dostępne w Polsce składniki. Ale doskonale wiem, że kaukaskie przysmaki, których można skosztować na miejscu, są jeszcze wyborniejsze. Dlatego serdecznie zapraszam was na moje wycieczki kulinarne do Gruzji! Czekają na was smakowite przeżycia – warsztaty kulinarne, degustacje wina w lokalnych winnicach czy supra, tradycyjna biesiada z gruzińskimi smakołykami, winem z kwewri i poetyckimi toastami. Po drodze zobaczymy również słynne zabytki i atrakcje Gruzji oraz oszałamiające widoki Kaukazu. Możecie wybrać dowolną wycieczkę z oferty mojego biura podróży Tamada Tour lub zaplanować indywidualny wyjazd, z odpowiednio dopasowanym programem – skontaktujcie się ze mną, by ustalić szczegóły, i widzimy się na gruzińskich szlakach!
[oferty oferty=”973,1369,4408,5182″ naglowek=”Odkryj smaki Gruzji!”]